Poperinge, kei van een stad
BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Westhoekgemeenten verkopen rookmelders

Rookmelders van levensbelang!

Afgelopen 3,5 jaar stierven er 203 personen tijdens een brand, 5,42% daarvan waren inwoners van de Westhoek. Ongeveer de helft van de doden valt tijdens de nachtelijke uren, het moment waarop al onze zintuigen zich in slaapmodus bevinden en een rookmelder onze reukzin zou moeten overnemen. Daarnaast kunnen rookmelders ook overdag ervoor zorgen dat branden veel sneller worden opgemerkt, waarbij de materiële schade wordt beperkt.

Drempel verlagen en correct informeren

Naast de nationale campagnes wil Brandweer Westhoek het belang van rookmelders in eigen regio extra benadrukken. De 18 Westhoekgemeenten hebben dan ook in de zoneraad van 7 maart 2017 beslist om vanaf 9 september 2017 rookmelders te verkopen aan hun inwoners.

Door de verkoop te organiseren in de gemeentehuizen wordt de drempel om een rookmelder te kopen voor een groot stuk verlaagd. De Westhoek heeft echter niet zoveel commerciële verkooppunten waar rookmelders te koop zijn. De afstand naar een doe-het-zelf-zaak is vooral voor oudere mensen soms groot. Bovendien weten mensen vaak niet welke rookmelder ze moeten kopen en hebben ze ook vragen bij het aantal rookmelders en de plaats waar ze die moeten ophangen.

De verkoopprijs is vastgelegd op 16 euro per rookmelder. De toestellen hebben een levensduur van 10 jaar en werken op een ingebouwde batterij.

Huisdier in nood!

Naast de campagne en de verkoop van rookmelders, lanceert Brandweer Westhoek nog een ander bijzonder initiatief. Als eerste hulpverleningszone van België zullen de eigenaars van een huisdier aan de hand van een sticker kunnen aanduiden hoeveel dieren er aanwezig kunnen zijn in een woning. Zo kunnen de tussenkomende brandweerploegen in 1 oogopslag zien hoeveel huisdieren ze mogelijks kunnen aantreffen. Wanneer de situatie het toelaat, zullen zij vervolgens een reddingsoperatie aanvatten en de geliefde dieren veilig en wel bij hun baasjes brengen.

Ook zonder de sticker doen de brandweerploegen steeds hun uiterste best om alle dieren te redden tijdens noodgevallen. De sticker is echter een praktisch hulpmiddel om de interventie vlotter te laten verlopen.

De stickers zullen eveneens te koop worden aangeboden voor 4 euro per stuk in de verschillende gemeentehuizen van de Westhoek. Niet inwoners kunnen deze bestellen via info@brandweerwesthoek.be.

  • Rookmelders van levensbelang.
  • Brandweer Westhoek helpt huisdieren in nood.
Terug naar nieuws